Radiologia dentara

Radiologia dentara

Radiografia dentara reprezinta o imagine a dintilor, maxilarului si tesuturilor inconjuratoare, obtinuta prin expunere la radiatii electromagnetice. Razele X au capacitatea de a penetra corpul si sunt absorbite in diferite grade, in functie de densitatea tesutului. Astfel, structurile dense sunt redate cu alb, tesuturile moi cu nuante de gri, iar cavitatile cu negru, radiografiile aratand ca negativele unor fotografii.

Radiografia dentara reprezinta o parte integranta practicii stomatolgice si ii ajuta pe medici sa descopere problemele care nu sunt vizibile la o consultatie obisnuita:
  • carii interdentare sau situate sub obturatii
  • fisuri sau alte anomalii in obturatii
  • scaderi in masa osoasa asociate cu bolile parodontale
  • probleme in camera pulpara sau canalul radicular
  • pregatirea si fixarea implanturilor, aparatelor ortodontice si protezelor;
  • radiografiile evidentiaza alte anomalii, cum ar fi granuloame,chisturi sau alte schimbari asociate cu bolile metabolice si sistemice
  • in privinta copiilor, radiografiile dentare sunt utile pentru a observa daca spatiul cavitatii bucale este suficient pentru intreaga dentitie, pentru a observa evolutia dintilor si eventualii dinti inclusi.

Radiografie dentara retroalveolara - imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Este un tip de radiografie ce ofera informatii precise dar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Acest tip de radiografie dentara este indicata in afectiuni dentare solitare ca de exemplu in cazul leziunilor carioase sau pentru verificarea unui tratament. Pacientului i se ataseaza de dinti un mic suport ce cuprinde si filmul radiologic dentar. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, atat cat este necesar ca pe film sa se inregistreze imaginea radiologica. Filmul se developeaza in cateva minute. Acest gen de radiografie dentara arata informatii detaliate si despre zona punctelor de contact dentare.