Protetica

IOS (stift)

Este un dispozitiv corono-radicular care are drept scop reconstituirea dintelui cu distructie coronara.Coroanele de invelis

Se confectioneaza din diferite materiale, folosind tehnici si tehnologii in functie de materialele din care sunt confectionate.

Din combinarea variabilelor materiale si tehnologii rezulta o multitudine de tipuri de coroane, in functie de materialele din care sunt confectionate ele se impart in: • Coroane ceramice – portelan pe suport de zirconium;
 • Coroane metalo – ceramic - portelan pe suport metallic;
 • Coroane metalo – compozite;
 • Coroane metalice;

In functie de componenta fizionomica (aspectul estetic), coroanele dentare pot fi:

 • total fizionomice (materialul fizionomic acopera dintele pe toate fatetele);
 • partial fizionomice (materialul fizionomic acopera dintele doar pe fata vizibila ;
 • nefizionomice (coroanele metalice);

Scopul urmarit este restaurarea morfologiei si functiei coronare,functiei estetice si agregarea unei proteze fixe, ancorarea unei proteze mobilizabile, etc.Coroanele ceramice pe suport de Zirconiu

Indeplineste la cel mai inalt nivel atat dorinta pacientului, cat si a medicului de a realiza o lucrare protetica fixa estetica, biocompatibila, rezistenta si fara suport metalic. nu produce niciun fel de reactie chimica in cavitatea orala si astfel dispare posibilitatea aparitiei unui miros sau gust neplacut.

Ceramica pe Zirconiu este solutia ideala pentru un zambet frumos si sanatos !Protezele dentare sau "dintii falsi"

Sunt proiectati pentru a inlocui dintii lipsa.

Acestea se aplica persoanelor carora le lipsesc un numar mai mare de dinti sau celor care si-au pierdut toti dintii. De asemenea, protezele dentare arata si se comporta la fel ca si dintii naturali, dovedindu-se o alternativa eficienta. In functie de dorinta pacientului garniturile de dinti sunt de mai multe tipuri : acrilat, compozit si portelan.

Serviciile de protetica dentara includ:

 • Proteza mobila totala -  acrilica -care inlocuieste toti dintii naturali
 • Proteza mobila partiala - acrilica, scheletata,  flexibila- construite in jurul unor dinti existenti in gura pacientului
  * Acest tip de protezare se aplica in special atunci cand pacientul are multi dinti lipsa si "nu mai are legaturi" pentru a beneficia de o proteza fixa.
 • Ajustare, reparatie si captusire proteze mobile;
 • Overlay;
 • Proteza mobila provizorie;
 • Conditionare tisulara;
 • Supraproteza;
 • Proteza maxilo faciala;
 • Proteza fixa - corp de punte, element de agregare;
 • Lucrari protetice pe implant.
Proteza fixa

Se realizeaza pentru a inlocui un dinte sau mai multi dinti lipsa, aceste sunt cimentate definitiv pe dinti si  nu pot fi scoase. Dintii care limiteaza spatiile existente sunt folositi pentru a ancora corpul de punte, pentru a reda functionalitatea, precum si estetica.


Lucrari protetice pe implant

Implantul dentar are multiple beneficii, printre care si mentinerea dintilor sanatosi integri pe arcada nemaifiind necesar slefuire lor, implantul fiind suportul pentru viitoarea coroana dentara.

De asemenea se pot realiza si lucrari mobile care se sprijina pe implanturi pentru o mai buna stabilitate cat si protezari fixe care reprezinta optiunea de tratament cea mai aproape de dentitia naturala. Sunt inserate sase sau mai multe implanturi, iar dintii sunt ancorati de implanturi prin cimentare sau cu ajutorul unor suruburi de precizie ridicata. Puntile fixe nu pot fi indepartate.


Proteza maxilo faciala

Cele mai obisnuite interventii sunt cele post operatorii, pierderii traumatice de substanta, anomaliile sau malformatiilor.
Scopul restaurarii protetice este de a restaura forma, functiile (protejare tesuturilor sensibile, suportul pentru ochelari, adaptarea glasului, protejarea caldurii si umiditatea aerului inconjurator, canalizarea sunetului catre canalul auditiv, mentinerea deschisa a canalului auditiv) si reducerea traumei psihologice.

Rebazare

Reprezinta schimbarea intregii bazei acrilice a protezei, pastrandu-se doar dintii artificiali.

De ce este necesara rebazarea protezei dentare?

Imediat dupa indepartarea dintilor naturali, oasele maxilarului incep sa se modifice prin resorbtie. Acest lucru inseamna ca proteza dentara nu se va mai potrivi ca la inceput si va bascula sau va produce durere purtatorului.