Paradontologie

Parodontologia este specialitatea stomatologica ce include diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiul - tesuturile care mentin dintele pe creasta alevolara: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement si dintele in sine. Bolile parodontale reprezinta infectiile bacteriale ale parodontiului. Acesti agenti microbieni proveniti din placa dentara ataca si distrug gingia si osul, actiune ce are ca rezultat pierderea atasamentului dintre dinte si suportul sau, ulterior mobilitate si pierderea dintelui afectat in cazul in care nu se intervine la timp.


Detartraj si periaj profesional

Detartrajul este o tehnica insotita de un periaj professional ce ajuta la inlaturarea placii bacteriene, a petelor si a tartrului depus supra si subgingival. Poate fi insotit de aplicari cu lacuri ce contin flour, aceasta manopera ducand la disparitia sensibilitatii la agentii termici(rece, cald).


Imobilizare

Imobilizarea dintilor parodontotici este un mijloc terapeutic de echilibrare functionala, prelungind existenta dintilor.


Gingivectomie

Este o manopera chirurgicala ce consta in indepartarea unei mici portiuni de tesut gingival . Ca procedura parodontala, gingivectomia se realizeaza dupa ce au fost incercate alte metode nechirurgicale de ameliorare a afectiunii si inainte ca boala sa avanseze pana in punctul de a pune in pericol ligamentele si suportul osos al dintilor.

Chiuretajul parodontal

Este o interventie prin care se curata santul subgingival cu ajutorul unei chiurete, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana, precum si tesutul afectat de acestea - tesut de granulatie, cu scopul de a realiza reatasarea gingiei de dinte. Chiuretajul parodontal este o procedura de baza in tratamentul pungilor gingivale.


Exista doua tipuri de chiuretaj subgingival: inchis si deschis.

Chiuretajul in camp inchis se efectueaza fara a decola gingia, iar chiuretajul in camp deschis (operatie cu lambou) se efectueaza prin incizia cu bisturiul a gingiei pana la osul alveolar, urmata de indepartarea tesutului epitelial inflamat si necrozat (infectiei). Interventia este mai ampla, deoarece implica efectuarea anesteziei, dezgolirea chirurgicala a radacinii dintilor si prescrierea unui tratament antibiotic. Chiuretajul in camp deschis ofera o vizibilitate mai buna este indicat pentru pungile parodontale mai adanci.