Ortodontie

Ortodontia

Este specialitatea stomatologica ce asigura o pozitie normala a dintilor pe arcadele dentare si se adreseaza urmatoarelor situatii:

  • Afectiuni dentomaxilare;
  • Dinti inghesuiti sau / si strambi;
  • Spatii intre dinti;
  • Probleme cauzate de lipsa sau surplusul de dinti.
  • Malocluzii si malpozitii.

Dintii strambi sau care nu sunt aliniati corect sunt mai greu de intretinut, pot fi pierduti mai devreme datorita carierii si bolilor parodontale si, in plus, obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dintilor strambi sau nealiniati corect.

Ortodontia se adreseaza in principal copiilor si adolescentilor, insa si adultii pot beneficia de aceste servicii de imbunatatire functionala si estetica a danturii.Aparate fixe metalice si ceramice

Pot fi aplicate pe fata dintilor, sau pe spatele lor ( aparate linguale si palatinale).

Este cel mai intalnit si mai eficient tip de aparat folosit in tratamentul ortodontic modern, oferind rezultatele cele mai bune.

Ca si principiu general de utilizare, aparatul ortodontic fix consta in bracketuri de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafata dintilor, acestea fiind unite si actionate prin intermediul unui arc. Pentru molari, tratamentul clasic foloseste inele metalice cimentate,dar medicul poate folosi si tuburi atasate similar cu bracketurile, aceasta tehnica reducand sensibil gradul de disconfort al pacientului si facilitand accesul in acele zone cu scopul igienizarii.

Dintii nu sunt afectati de prezenta bracketurilor, lipirea lor se face cu materiale compozite fizionomice, care nu vor cauza formarea cariilor, cu conditia ca igiena pacientului sa fie corespunzatoare.

Bracketurile ceramice, au un aspect fizionomic sporit, avand aceleasi efecte de tratament ca si cele metalice. Pretul unui astfel de aparat este putin mai mare, intrucat tehnologia de fabricatie este mai complexa.Aparatul ortodontic lingual

Aparatele dentare linguale, cunoscute ca si aparate invizibile, sunt lipite pe partea din spate a dintilor si sunt o solutie aleasa de persoanele care nu vor sa se observe faptul ca poarta un astfel de aparat dentar.

Fiecare aparat este creat unic pentru pacient, bracketurile sunt adaptate fiecarui dinte.

Aparatele ortodontice linguale au costuri semnificativ mai mari, tocmai din cauza unui proces de fabricatie mult mai complex.

Va recomandam in cazul tehnicii linguale aparatul INCOGNITO, care prezinta o serie de avantaje notabile:

  • bracketurile sunt personalizate si realizate dintr-un aliaj de aur cu un grad mare de biocompatibilitate;
  • arcurile sunt adaptate fiecarui caz in parte.Aparate mobile si functionale

Trebuiesc purtate un anumit numar de ore pe zi, pentru a fi eficiente.

Aparatele ortodontice mobile, precum si cele functionale, sunt recomandate exclusiv copiilor, in special cat timp exista dintii de lapte pe arcade.

Utilizarea aparatelor mobile are ca scop stimularea cresterii arcadelor, intrucat faciliteaza alinierea dentara si totodata corecteaza anumite anomalii dentare sau osoase.

Aparatele mobile reprezinta un tratament reusit numai daca sunt purtate zilnic in conformitate cu indicatiile medicului ortodont, un anumit numar de ore pe zi.

In mod particular, aparatele ortodontice functionale ajuta la stimularea sau inhibarea cresterii unuia dintre maxilare, sau la corectarea unor obiceiuri, precum respiratia orala (pe gura), sugerea degetelor, deglutitia cu interpunerea limbii intre arcade. Totodata au efect de modelare si corectare a anumitor dezechilibre ale musculaturii faciale.