Stiri, articole si noutati din Stomatologie
Doar cariile dintilor sunt de vina pentru mirosul urat al gurii?

Majoritatea adulţilor şi mulţi copii au ocazional episoade de miros urât al respiraţiei, iar unii oameni sunt convinşi că respiraţia le miroase urât, când de fapt nu este aşa. Teama de mirosul urât al respiraţiei a generat o vastă industrie ce promovează paste de dinţi, ape de gură şi alte produse ce promit să alunge mirosurile. Pentru cei mai mulţi dintre noi, o bună igienă a gurii şi o alimentaţie echilibrată sunt suficiente pentru ca respiraţia să aibă un miros proaspăt, însă în unele cazuri, mirosul urât al respiraţiei sau halena fetidă poate semnala probleme de sănătate.

Cel mai la indemana mijloc este igiena orala riguroasa, aceasta implicand nu numai periajul dintilor dupa fiecare masa, dar si al limbii, care datorita morfologiei sale, retentioneaza resturi alimentare si bacteriene, in special pe fata sa dorsala, catre baza. Nu trebuie uitate ata dentara sau apa de gura.

Vizita la medicul stomatolog la cel putin 6 luni este esentiala. Numai medicul poate depista cariile interdentare, spatiile retentive rezultate in urma unor obturatii nefinisate sau a unor lucrari protetice incorecte, afectiunile parodontale care scapa ochiului pacientului. In aceste cazuri, desi exista o igiena riguroasa si cavitatea bucala pare sanatoasa, poate persista halena. Folosirea apelor de gura, a spray-urilor sau a gumelor aromate doar mascheaza mirosul neplacut pentru o perioada de timp, insa nu il si combat. Doar tratarea afectiunilor orale duce la combaterea halenei.

Daca medicul decide ca halena nu e o consecinta a problemelor de sanatate a cavitatii bucale, atunci se impune o vizita la un medic specialist generalist.