Stiri, articole si noutati din Stomatologie

Cum sa ne spalam corect pe dinti

Autor: dr. Luiza Isabela Leonatu
Cum sa ne spalam corect pe dinti

Existenta unor dinti sanatosi precum si a unor lucrari stomatologice ( obturatii, coroane dentare, punti dentare, proteze mobilizabile, implanturi dentare) cu o durata lunga de viata, este direct conditionata de o igiena orala corecta si minutioasa.

Fara o igiena bucala riguroasa, cele mai sofisticate si complexe lucrari dentare au un prognostic nefavorabil iar aparitia cariilor si a bolii parodontale nu va putea fi evitata.

Un periaj corect se va realiza astfel:

1. Curaterea suprafetei exterioare a dintilor de sus , apoi a celor de jos - fixati periuta de dinti la un unghi de 45o pe dintii si periati cu miscari scurte si circulare suprafetele exterioare, avand grija sa curatati si santul gingival.

2. Curatarea suprafetei interioare a dintilor din spate - fixati perii periutei de dinti pe suprafata interioara a dintilor si periati cu miscari circulare dinspre gingie spre suprafata de mestecat.

3. Curatarea suprafetei interioare a dintilor din fata - fixati perii periutei de dinti pe suprafata interioara a dintilor si periati cu miscari scurte, dinspre gingie spre varful dintelui folosind perii din varful periutei.

4. Curatarea suprafetelor premolarilor si molarilor folosite pentru masticatie - periati cu miscari circulare, inainte si inapoi, folosind perii din varful periutei pentru a ajunge in zonele greu acesibile.

5. Curatarea limbii timp de 10 secunde dimineata si seara - curatati suprafata limbii cu miscari din spate spre varful limbii. Astfel, prin inlaturarea bacteriilor, veti reduce respiratia urat mirositoare.

6. Periuta de dinti prevazuta cu insertie speciala pe spatele capului periutei - ajuta la curatarea limbii si, in acelasi timp, curata partea interioara a obrajilor in timpul periajului dintilor.

7. Ata dentara - se recomanda trecerea cu grija a atei dentare prin spatiul dintre dinti si curatarea fiecarei suprafete dentare dinspre gingie spre marginea dintelui, pentru indepartarea resturilor de mancare si a placii bacteriene, din aceste zone.