Stiri, articole si noutati din Stomatologie

Caria de biberon

Autor: dr. Luiza Isabela Leonatu

Această formă particulară de carie întâlnită precoce la dinții temporari, este un proces distructiv sever.

Primele semne apar în jurul vârstei de 20 – 22 luni, iar dacă nu se iau măsurile necesare, copilul ajunge la vârsta de 3 ani, cu dinții de aspectul unor “cioturi”.

Proprietățile laptelui sunt binecunoscute și prin aportul de calciu și fosfat pe care îl aduc, deci potențialul cariogen (de a produce carii) al laptelui este încă neclarificat. Ceea ce este însă sigur este că prin combinarea lui cu zahăr sau alți îndulcitori are un puternic efect de dezvoltare a cariilor.

Prevenirea apariței cariei de biberon, se face prin adoptarea unui mod corect de îngrijire a sugarului și copilului mic. De asemenea, părinții trebuie să știe că măsurile de igienă orală ca și controalele stomatologice, trebuie instituite odată cu apariția primului dinte temporar.

Renunțarea la biberon generează de cele  mai multe ori “proteste”, de aceea în locul suprimării lui bruște și suportarea câtorva nopți de nesomn, se poate recurge la dezvățarea treptată a copilului prin ultilizarea de diluții succesive ale conținutului biberonului.