Stiri, articole si noutati din Stomatologie
Cand trebuie sa mearga copiii pentru prima data la dentist?

Prima vizita a unui copil la medicul stomatolog ar trebui sa se faca inainte ca acesta sa implineasca 1 an. Apoi regula generala este de o vizita la fiecare 6 luni dupa aparitia primului dinte. Ducand copilul la dentist de la o varsta frageda este cea mai buna metoda de a preveni cariile dentare si ii ajuta totodata pe parinti sa invete cum sa curete dintii copiilor si sa isi dea seama de nevoile acestora pentru fluor.

Cariile pot aparea imediat dupa aparitia dintilor, astfel daca mergeti cu copilul la stomatolog din timp il veti obisnui cu o igiena orala buna si cu cabinetul stomatologului, scazandu-i astfel frica de dentist si asigurandu-i vizite lipsite de stres in viitor.

Inainte de prima vizita vorbiti cu stomatologul despre procedurile primei intalniri astfel incat sa nu apara surprize. Organizati un plan de actiune pentru orice reactie a copilului, fie ea cooperanta sau non-cooperanta. Cei foarte mici pot fi neascultatori si se misca tot timpul. Vorbiti cu copilul vostru si explicati-i la ce sa se astepte si faceti acest lucru astfel incat copilul sa astepte cu nerabdare vizita, dar sa inteleaga si importanta ei. Aduceti la prima vizita si istoria medicala a copilului pentru a fi analizata de medicul stomatolog.

De obicei primele vizite nu au rolul decat de a sparge gheata si a obisnui copilul cu medicul, locatia si cu ce face acesta. Cand copilul este speriat, nu se simte confortabil si nu coopereaza, cel mai bine este sa stabiliti o alta vizita. Calmul si rabdarea de partea parintilor dar si incurajarea copilului sunt foarte importante in aceste momente. Vizitele scurte si succesive au rolul de a creste increderea copilului in medic si in cabinetul stomatologic si se vor dovedi foarte importante in viitor cand copilul vostru va avea nevoie de tratament stomatologic.